Pregateste-ti gradina pentru iarna !
Sezonul rece bate la usa. Zapada, manusi, nasuri rosii, foc in sobe, o cana cu vin fiert sunt cateva dintre reperele care dau un farmec deosebit noptilor lungi si zilelor scurte. Unele animale intra in hibernare iar plantele, fie ele in padure fie in curte, fac subtil trecerea intre perioada de vegetatie si cea de aparenta moarte.
Sa vedem in continuare cum pregatim gradina pentru iarna.
Incepeti prin a curata plantele, copacii si florile anuale, de uscaturi. Este bine pentru ele in special si pentru gradina in general sa faceti o toaletare generala. Crengutele sau frunzele uscate sau negre pot ascune o serie de germeni care pot aduce stricaciuni insemnate. Daca este nevoie, taiati si iarba. Nu ca vara atunci cand un gazon perfect este mandria oricarei curti, ci ceva mai mare, aproximativ la 7 – 8 cm. Contrar asteptarilor, lasati resturile rezultate pe pamant si indepartati doar ce este mare sau in exces. Acest nou strat format are doua roluri principale. In primul rand protejeaza solul de un inghet timpuriu, iar in al doilea rand ajuta la formarea unui strat bogat in elemente nutritive care vor fi ideale in primavara. Viermii si microbii vor face tot ce trebuie facut.
Revenind la plante, protejati-le pe cele sensibile la temperatiri scazute, cum ar fi smochinul de exemplu. Scoateti bulbii de lalele si aveti grija sa ii depozitati intrun loc racoros si uscat dar ferit de inghet. La fel procedati si cu semintele de flori care in timpul iernii mor cu adevarat. Legati crengile abustilor, este vorba de tuie, pentru ca in cazul unor caderi abundente de zapada sa nu de rupa. Taiati tijele plantelor uscate, indepartati frunzele bolnave, taiati plantele perene la nivelul solului. In felul acesta inlaturati sursele nocive pentru plante, oua diverselor vietati daunatoare sau sporii.
Tot acum este bine sa imprastiati un ingrasamant natural. Pe langa faptul ca hraneste solul prin intermediul substantelor si materiilor care le contin, pus intrun strat mai gros are si rol de protectie impotriva frigului, pastrand cat mai mult timp o temperatura peste limita de inghet. Astfel stratul de suprafata se pastreaza in viata. Este recomandat ca de aceasta data sa folositi un ingrasamant suta la suta natural. Gunoiul de grajd sau compostul sunt cele mai des recomandate. De ce ingrasamant natural? Pentru a-i da pamantului prilejul sa isi revina dupa “bombardamentul” chimic din timpul verii cand, pentru gazon, sunt folosite cu precadere substante care au in comonenta multi produsi de sinteza.
Acesta este sezonul propice lucrarilor de intretinere. Refaceti solele, reparati, daca este nevoie, aleile, curatati si adapostiti mobilierul de gradina si, in general, tot ce este necesar. Daca aveti o sera acum este timpul sa va ocupati de o parte din lucrarile de intretinere necesare trecerii peste anotimpul rece. Inlocuiti geamurile sparte sau completatile pe cele lipsa, curatati terenul in jurul ei etc.
Acum nu va ramane altceva de facut decat sa asteptati zapada. Aceasta, ca orice element din natura, poate fi benefica sau poate aduce o serie de inconveniente mai mari sau mai mici. Cazuta intrun strat destul de gros, ea se transforma in cel mai bun strat protector. Va feri pamantul de inghet si, datorita temperaturii scazute va contibui la igienizare omorand multe organisme si microorganisme. Aceasta este partea buna. Partea mai putin placuta apare atunci cand caderile de zapada sunt masive si pot pricinui stricaciuni iremediabile arborilor cu coroana mare sau arbustilor ramasi neprotejati. De aceea, dupa o ninsoare abundenta treceti pe la fiecare copac si scuturati-l usor.
Pregatirea de toamna este o etapa importanta in calendarul anual al unui gradinar pasionat de munca lui. O pregatire buna va face trecerea peste anotimpul rece mai usoara si va pregati terenul pentru primavara.
Leave a Reply