Primavara, anotimpul renasterii naturii, este asteptata cu nerabdare de toate vietatile pamantului. Animale, plante dar si insectele resimt destul de profund cele cateva luni de iarna cand au trebuit sa a aiba grija deosebita in ceea ce priveste continuitatea proceselor prin care se mentine viata. Unele abia acum se nasc, altele ies din hibernare, unele au acumulat energie, altele se pregatesc intens pentru reluarea vegetatiei, o adevarata revolutie petrecuta la nivel micro.

La tara, toata curtea incepe sa respire aerul proaspat, caldut, impregnat ici-colo de mirosul si aburul pamantului reavan. De la aceasta sarbatoare nu puteau lipsi pomii fructiveri. Rodul lor, atat de bogat colorat si aromat este de fapt un efect al ciclurilor vietii, bineinteles, la acest nivel. Dar pentru a ne bucura, noi oamenii, de fructe frumoase si sanatoase trebuie da avem gruja de ei.

Daca in toamna pregatirile pentru intampinarea si parcurgerea sezonului rece au fost facute cum trebuie si la momentul oportun acum, primavara, cei ce au grija de pomii fructiferi trebuie sa se concentreze pe anumite tipuri de lucrari, fie ca este vorba de cativa pomi fructiferi fie ca este vorba de livezi (cultruri de mare intindere).

Lucrarile de intretinere in functie si de conditiile meteorologice, incep in a doua jumatate a lunii februarie continua pe parcursul lunii martie si se pot intinde pana in prima saptamana a lunii aprilie

Pregatirea solului

Cand suprafata pamantului inca nu s-a uscat de tot, se sapa in jurul pomilor pentru aerisirea solului, o mai buna drenare a apei si pentru a permite ingrasamintelor sa patrunda bine si la timp pana la radacini. Este necesara o afanare de adancime daca aceasta nu s-a efectuat toamna. Se adauga ingrasamintele, preferabil cele naturale – gunoi de grajd descompus, compost sau dolomita sunt cel mai des folosite.

Plantarea, curatarea si taierea pomilor fructiferi

Daca intentionati sa plantati un nou pom fructifer, acum este momentul. Tot acum, in livezi, se completeaza golurile produse de imbatranire, degerare sau orice alta cauza. Curatarea pomilor de crengi uscate sau rupte, taierile pentru formarea, ajustarea sau intinerirea coroanei constituie o activitate relativ grea dar frumoasa. Este bine de stiut ca operatiunile de taiere a pomilor se desfasoara dupa anumite reguli. De exemplu, mai intai se curata si se taie pomii maturi, celor tineri, pentru a fi protejati de eventualele temperaturi scazute, le vine randul mai tarziu.

Toaletarea pomilor fructiferi este o operatiune la fel de importanta ca si administrarea ingrasamintelor. De succesul ei depinde calitatea si cantitatea fructelor care vor fi culese in toamna.

Alte activitati

Pentru a pastra livada curata sau pentru ca locul din curte unde esate plantat un pom fructifer sa fie primitor, pe langa activitatile de baza mai trebuie efectuate diferite alte operatiuni. Strangerea si indepartarea resturilor ramase in urma toaletarii, greblarea, indepartarea protectiilor de pe tulpini impotriva animalelor salbatice sunt doar cateva dintre aceste operatiuni, sa le spunem, auxiliare.

Stropirea

Pomii fructiferi pe cat sunt de frumosi pe atat sunt de sensibili. De aceea ei trebuie protejati impotriva actiunilor nocive ale daunatorilor prin diferite tratamente fitosanitare (stropiri), repetate la anumite perioade de timp si folosind substante cu proprietati diferite. Acestea, prin indepartarea parazitilor si daunatorilor nu numai ca pastraza pomul curat dar asigura si un fruct sanatos, mare si gustos.

Ciresii sau caisii infloriti, un cos cu cirese mari, de un rosu sangeriu sau unul plin cu pere galbene, zemoase si deosebit de aromate sunt unele dintre cele mai frumoase momente pentru un pomicultor, fie el amator sau profesionist. Sunt momentele, sunt satisfactiile si implinirile avute la finele unui ciclu al naturii care merita sa fie surprinse in fotografii ce pot sta marturie la munca depusa pentru obtinerea unor rezultate remarcabile.