Vara bate la usa si nu doriti sa asteptati un val de caldura puternic pentru a va asigura ca sistemul de aer conditionat este performant si functioneaza corespunzator. Cunoscand elementele de baza ale modului de functionare implicate de un astfel de sistem, o sa va puteti bucura de o functionare optima pe durata zilelor toride, totodata scapand de griji. Cele mai multe sisteme au trei parti principale: unitate centrala, retele de conducte si condensator. In cazul in care unul dintre aceste elemente o ia razna, s-ar putea sa experimentati cateva zile neplacute in cadrul carora caldura nu va fi foarte prietenoasa cu voi.
Asadar, este timpul sa verificati sistemul de aer conditionat din caminul vostru. Pentru inceput acorati o atentie speciala filtrelor, cele implicate in sistemul de racire deoarece filtrele murdare restrictioneaza fluxul de aer. Setati termostatul in modul de racire pentru a afla daca aparatul de aer conditionat lucreaza sau nu corect. Daca exista unele probleme mai dificile ce va depasesc puterile, atunci sunati la tehnician pentru a rezolva problema. Indiferent de tipul de sistem pe care il alegeti, pentru a verifica eficienta acestuia tineti cont de capacitate, performanta si consumul de energie.

Tipuri de aer conditionat

Portabil: poseda capacitati limitate si nu necesita instalare profesionala. Acestea sunt potrivite pentru racirea unei suprafete mai mici.

Ferestre: sunt sistemele de aer conditionat cel mai frecvent utilizate pentru camere singulare. Sunt auto-instalabile si pot fi montate intr-o fanta facuta in perete.

Split: acest sistem are doua parti – unitatea interioara si unitatea exterioara. Componentele de interior contin o bobina, vaporizator si ventilatoarele de racire in timp ce componenta aflata in aer liber are o valva de expansiune, condensator si compresor. Este mult mai puternic decat celelalte modele si capabil sa raceasca mai mult de 2 camere.

Centrale de aer conditionat: sunt folosite pentru racirea cladirilor mari, gen cinematografe, hoteluri, sali de sport si fabrici. Poseda un compresor mare cu o capacitatea imensa de a oferi o temepratura ideala in zone mari chiar si in zilele toride.

Cum stiti ca sistemul de aer conditionat este gata pentru vara?

Aerul conditionat este unul dintre aparate electrocasnice scumpe. Un sistem de aer conditionat intretinut in mod corespunzator economiseste pana la 20 la suta din factura electrica, reducand costurile de energie si totodata crescand eficienta si fiabilitatea. Mai jos gasiti o lista de verificare pentru a va ajuta sa mentineti sistemul de aer conditionat in parametrii inainte ca vara sa isi faca simtita prezenta.

Curatati filtrele: este recomandat sa curatati filtrul o data pe luna. Un filtru infundat reduce fluxul de aer si produce probleme la nivelul bobinelor. Daca filtrul nu este curat, atunci exista un risc ca praful, polenul si alergenii sa intre in casa.

Curatati toate resturile din jurul unitatii de condensare: asigurati-va ca zona inconjuratoare este libera de arbusti si murdarie care ar putea intra in fluxul de aer. In cazul in care unitatea de condensare este sub razele directe ale soarelui, este indicat sa gasiti un loc cu umbra deoarece va ajuta la cresterea functiilor de racire.

Programati o intalnire cu un specialist: inainte de inceperea fiecarui sezon chemati un specialist pentru o verificare de rutina, un astfel de sistem implica ceva mai mult decat schimbarea filtrelorl. Daca este nevoie schimbati vechiul termostat programabil cu unul mai performant. Utilizati un comutator de mercur din tub de sticla pentru a salva sume considerabile de bani anual.

Asadar, acum, este timpul sa pregatiti sistemul de aer conditionat pentru a putea face fata zilelor calduroase ce se anunta. Liniile directoare mentionate mai sus vor contribui la mentinerea sistemului de aer conditionat din locuinta in cele mai bune conditii.