Interioarele in care ponderea materialelor naturale – lemn, piatra – este mare au o frumusete aparte. Caldura pe care o transmit, corfortul pe care il promit si, nu in ultimul rand, ecosistemul sanatos pe care il formeaza, indeamna din ce in ce mai multi proprietari sa investeasca in aceasta directie redescoperita de designerii de interior, profiturile unor astfel de investitii depasind cu mult sfera materiala. Ca orice alt material natural care scos din mediul lui are nevoie de anumite ingrijiri, lemnul folosit pentru podele, imbracarea treptelor scarilor interioare, pentru consturirea unor lambriuri sau pentru alte destinatii, necesita o atentie deosebita. Este binecunoscut faptul ca prevenirea sau intretinerea este mult mai ieftina decat inlocuirea, iar lemnul nu face nicidecum opinie separata de la aceasta stare de fapt. In plus, sanatatea si aspectul fibrei lemnoase folosita la interior sunt in stransa legatura cu confortul personal. Trebuie spus ca procesele de pregatire se pot face inainte de folosirea lemnului sau dupa ce s-au realizat cele propuse.

Uscarea

Operatiile de intretinere care se fac asupra lemnului au rolul de a proteja obiectul in sine de posibila actiune coroziva a mediului – prevenirea unor accidente, aparitia unor organisme care duc la o serie de deteriorari etc. Inainte de demararea unor astfel de procese, lemnul trebuie supus unor pregatiri speciale. Cea mai importanta dintre acestea este urscarea in profunzime, pentru ca nimanui nu i-ar conveni sa aiba un decor din lemn care, prin uscare, isi schimba forma sau culoarea. Aceasta operatie se realiza inainte pe cale naturala prin depozitare in spatii adecvate. Durata de realizare a uscarii varia intre cateva luni si cativa ani. In prezent, tehnicile si tehnologiile industriale au grabit procesul, uscarea realizandu-se intr-un timp cuprins intre cateva ore si cateva zile. Dupa realizarea acestei etape se poate trece la urmatoarele etape sau se poate trece direct la confectionarea bunurilor.

Ignifugare si hidrofugare

Lemnul, pe cat este de robust si de solid ca material de constructie sau pentru realizarea unor interioare de efect, pe atat este de sensibil in prezenta focului deschis sau a apei. De aceea, de-a lungul timpului au fost inventate noi modalitati de protectie. Astazi, ignifugarea – protectia impotriva focului – si hidrofugarea – prevenirea deteriorarii in prezenta apei – sunt doua dintre cele mai intalnite operatii desfasurate pentru protejarea fibrei lemnoase. Sub forma de pulberi dizolvabile in apa sau de lacuri, suprafetele lemnoase se acopera cu straturi succesive de astfel de substante pentru o protectie adecvata. Perioada de remanenta este una lunga si foarte lunga, cuprinsa intre 1 si 5 ani.

Protectie insecto-fungicida

Fibra lemnoasa, fiind un material natural, are o viata atat in mediul sau unde radacinile transporta hrana cat si dupa taiere, cand o buna perioada de timp lemnul parca are propria sa viata. Fiind parte activa dintr-un ecosistem, lemnul are mai multe forme de viata, parazite, pe si in el. Insecte, ciuperci precum si alte forme de viata pot deteriora lemnul conducand la modificari ireversibile de forma si de structura. Numita si protectie antiseptica indepartarea acestor paraziti se face cu ajutorul unor tehnologii speciale intr-un mediu controlat, de catre specialisti.

Vopsirea

Desi pastrarea proprietatilor privind starea cat mai apropiata de cea naturala a fibrei este foarte apreciata in randul iubitorilor de lemn, de multe ori este necesara acoperirea suprafetelor cu un strat de vopsea. In anumite conditii, vopseaua completeaza seria de metode de protejare si de intretinerea a lemnului, marindu-i semnificativ durata de viata. Complet diferita de baituire si lacuire, vopsirea suprafetelor de lemn are si ea diferite proprietati de ordin practic si estetic. Chiar daca pentru unii aceasta actiune este o adevarata impietate fata de natura in general si fata de lemn in special, exista diferite curente arhitecturale care accepta o astfel de exprimare.

lemn3

Lemnul are nevoie de intreaga atentie si ingrijire pentru a oferi tot ce are el mai bun si mai frumos. Tratata corect si cu respect, fibra lemnoasa este unul dintre cele mai fumoase cadouri pe care ni le poate face natura.