De multe ori, poate ati auzit termenul de safe-room in mediul internautilor sau al specialistilor care se mai pricep la datele de calculator. Acesta este un termen incetatenit printre cei care se ocupa frecvent de recuperari de date, insa utilizatorii obisnuiti sunt mai putin familiarizati cu el. Din acest motiv, credem ca o serie de de explicatii se impun, pentru a vedea atat cum trebuie procedat in momemntul in care avem o problema cu un hard-disk, dar mai ales atunci cand avem pe el stocate date pretioase, pe care dorim sa le valorificam integral.

Nu incercati asta acasa

In primul rand, trebuie spus ca defectiunile la nivelul hard-disk-ului nu trebuie remediate acasa, fara a fi specialist in asa ceva. Se stie ca unitatile de stocare a datelor sunt extrem de vulnerabile la socuri, dar si la alti factori, la care nu ne-am fi asteptat niciodata. Astfel, toata lumea stie, spre exemplu, ca o simpla lovitura sau scaparea pe jos a unitatii hard-disk poate conduce la deplasarea capului de citire a datelor si a pierderii in totalitate a acestora. Caci, un cap care a zgariat unul dintre platanele hard-disk-ului a provocat deja suficiente daune pentru ca datele noastre de pe acest dispozitiv sa fie compromise. De asemenea, un soc electric ne poate cauza daune majore, incepand de la simpla imposibilitate de acces a datelor, pana la arderea circuitelor electronice aflate in componenta hard-disk-ului. Cum recuperam datele? In niciun caz acasa. Caci, daca la defecte ne pricepem toti, putini stiu insa ca in aerul dintr-o camera simpla de apartament, neaerisite, de afla sute de mii de particule, unele invizibile cu ochiul liber. Iar daca pe unul dintre platanele hard-disk-ului s-a așezat una dintre aceste particule, se poate ca intreaga noastra munca de recuperare a datelor sa fie compromisa total. Acesta este motivul pentru care operatiunea de recuperarea a datelor de pe un hard-disk defect sa se efectueze intr-un loc ferit de impuritati, in prezenta specialistilor.

Ce este safe-room?

Asa a aparut conceptul de safe room, un spatiu esential pentru specialistii in recuperarea de date si in depanarea unitatilor de stocare a datelor. Aceasta este practic o camera inchisa etans, cu umiditate si temperatura controlate, dar mai ales perfect curate, fara niciun fel de impuritati. Nu este de mirare ca lucratorii intr-o astfel de camera sunt echipati asemenea laboratoarelor speciale pe care le vezi in strainatate, cu masti si casti pe cap, cu manusi si halate albe, astfel incat niciun fir de par sa nu cada accidental pe platanele hard-disk-ului adus la reparatii. Si, desi pare relativ simpla, operatiunea de desfacerea unui hard-disk nu se rezuma la desurubare a unor suruburi sau clame pentru eliberarea carcasei. Aceasta presupune cunoasterea in amanunt a componentelor, incepand de la platane, pana la circuitele electronice, care in zilele noastre sunt personalizate pe fiecare dispozitiv in parte. Acesta este motivul pentru care tehnicile de recuperari date difera de la un dispozitiv la altul, acestea fiind adaptate si personalizate de fiecare producator in parte.

BIT DATA RECOVERY ofera diagnosticare gratuita in clean room pentru orice model de hard disk care are un defect fizic. Pentru mai multe detalii contactati tehnicienii in recuperare date – BIT DATA RECOVERY