Utilitatea spatiului de sub casa a fost, paroape inca de la inceputurile constructiilor cu destinatie drept locuinte, stabilita. Locul unde se gaseste hidroforul impreuna cu toata increngatura de tevi aferenta, locul in care se regasesc toate obiectele a caror utilitate nu o mai intrezareste nimeni, locul unde domneste intunericul, umiditatea, mirosul greu. Altfel spus, intr-un cuvant, locul unde domneste nestingherita panza de paianjan. A venit insa trimpul ca acest spatiu mai mult sau mai putin vast sa cunoasca si momente luminoase. Cu o investitie financiara modica, cu dedicatie si tenacitate beciul poate sa devina un loc de odihna sau de relaxare apreciat de familie si de prieteni.

Cea mai simpla modalitate ar consta in apelarea la o echipa specializata compusa din inginer constructor, arhitect, designer interior si, bineinteles, din echipa de lucru. Insa costurile ar fi pe masura, iar satisfactia lucrului facut de „propria mana” ar ramane nefructificata. Iata in continuare cativa pasi ce trebuie urmati.

Igienizarea beciului

Indepartati pentru inceput sursele de umiditate prin izolarea peretilor si a podelei si prin gasirea unei solutii de drenare corespunzatoare. Mucegaiul instalat pe pereti si pe pardoseala poate fi indepartat cu o solutie de apa si inalbitor concentrat.  Mirosurile grele vor dipare daca va exista o sursa de ventilatie si cateva doze de deodorant de camera.  Nici cutumele „babesti” nu sunt de neglijat. Unul sau mai multe vase cu otet alb au menirea de a absoarbe aerul viciat. Asezati in colturi saci sau diferite recipiente cu brichete de carbune. Aproape toate filtrele de aer au ca „substanta activa” carbunele. In felul acesta veti putea realiza igienizarea incaperii intr-un mod eco, prietenos cu natura si cu sanatatea voastra.

Decorarea beciului

Amenajarea peretilor si a podelei

Acum trebuie sa hotarati ce destinatie va avea beciul. Crama, camera de relaxare sau de odihna, fiecare destinatie are specificatiile ei, specificatii de care trebuie tinut cont in aceasta etapa. Insa oricare ar fi aceasta, este bine sa mascati tevile sau scurgerile daca exista. Pentru pereti si plafon se poate folosi cu incredere gipscartonul fixat pe schelete metalice sau lipit, iar pentru podea este recomandata turnarea unei sape pe care o puteti lasa asa cum e sau o puteti acoperi cu nisip sau pietris fin daca vorbim de o crama sau de parchet si/sau gresie daca vorbim de o alta destinatie.

Decorarea si iluminarea

In aceasta etapa intervine imaginatia si creativitatea voastra. Daca pentru crama decorul poate fi format din barne false pentru tavan si imitatie de piatra pentru pereti, pentru o camera in care sa petreceti un timp placut fie jucand un biliard sau o partida de tenis, fie rasfoind o carte si ascultand muzica aveti nevoie de culori calde si luminoase. Un mic artificiu. Pentru a crea senzatie de spatiu inalt, stiind ca de obicei beciul este mai putin inalt decat o camera obisnuita, nu ezitati sa decorati peretii in dungi verticale. Chiar daca sursele naturale de lumina sunt aproape in totalitate compromise, exista mai multe solutii unele mai interesante decat altele. Puteti opta pentru spoturi fixe sau semimobile incastrate in tavan si pereti, pentru iluminatul clasic cu lustra si lampadare sau pentru iluminatul indirect, in podea. Orice varianta ati alege, trebuie avuta in vedere destinatia finala a noului vostru beci.

Consideratii finale

Odata cu amenajarea spatiului de sub casa castigati destul de mult spatiu interior care isi poate dovedi utilitatea atunci cand vremea este ploioasa sau rece dar si cand este caniculara. In felul acesta, bine gandit si bine realizat, depozitul personal de vinuri sau noul vostru cinematograf de acasa va capata propria sa identitate, va deveni locul preferat de joaca al copiilor sau, poate, un dormitor primitor pentru situatii speciale.