Cu toti ne dorim ca locuinta noastra sa fie cea mai comoda, cea mai frumoasa, cea mai interesanta. Pentru realizarea acestor „cea mai …” trebuie sa investim energie, suflet si, nu in ultimul rand, sa privvim investitia si din punct de vedere financiar. Orice efort facut pentru casa pe care ne-o dorim trebuie sa aiba in spate o documentare si o disponibilitate serioase precum si, daca este posibil, sfaturile unui arhitect.

Pentru un decor interior somptos, traditional, clasic sau modern, prezenta unui semineu in camera de zi sau in orice alta camera este intr-adevar un lux, un lux cu serioase valente practice dar si cu o nota de eleganta deosebita. Inchipuiti-va numai o zi friguroasa de toamna tarzie sau o seara geroasa de iarna pe care o petreceti in fata unui foc placut dogoritor in confortul fotoliului preferat si in compania unei cesti de ceai. Insa pentru a va putea bucura de o astfel de placere trebuie parcurse o serie de etape.

Semineu

In primul rand trebuie sa va hotarati ce forma va avea semineul. Acesta poate fi de mai multe forme sau marimi – circulara, semicirculara, prismatica – insa in acest articol ne vom raporta doar la semineul din zidarie, ingropat in perete. Un alt aspect important este tipul de combustibil pe care il veti folosi. Daca in timpurile de mult apus singura sursa de combustibil pentru seminee era lemnul, astazi poteti alege intre lemn, gaz sau semnineu electric. Stabiliti locul exact unde va doriti sa amplasati semineul. Ca idee, camera de zi ar fi cea mai buna alegere. La fel de bine o astfel de constructie poate fi amplasata in biblioteca sau dormitorul matrimonial. In definitiv, orice incapere cu suprafata medie sau mare poate fi gazda unui semineu.

Dupa ce ati analizat etapele precedente si ati ales cea mai buna varianta pentru voi, a venit timpul sa va ganditi la decoratiunile care vor infrumuseta noua constructie. Decorarea semineului poate fi punctul de inceput in decorarea incaperii in care va fi amplasat sau poate fi adaptata la decorul deja existent. Orice varianta ati alege, pastrarea unui tot unitar este de dorit. Se vor regasi, bineinteles, notele prin care se vor evidentia partile importante ale ansamblului arhitectural. Decorurile clasice, stilurile Queen Anne sau Tudor, ca atare pot fi inglobate pe de-a intregul in decorul camerei sau pot fi inlocuite cu stiluri moderne. Pe un semineu cu profil simplist pot fi atasate de-o parte si de alta a focarului rafturi cu carti, etajere in care sa expuneti piese de diferite marimi, stiluri sau culori. O alta idee de decor poate consta in fixarea deasupra focarului unui trofeu vanatoresc sau a unei oglinzi cu rama care sa atraga privirile. Cat priveste decorarea peretelui care adaposteste semineul, acesta poate ramane simplu sau poate fi decorat cu lemn atent sculptat sau cu piatra. Orice decor ati alege \trebuie sa luati in considerare faptul ca un semineu este considerat a fi un artificiu de lux intr-o locuinta. De aceea, decoratiunea trebuie sa se ridice la anumite standarde. Chiar daca, uneori, poate parea greu de atins, pastrarea unui ton elegant intr-un decor demn de o casa peste medie nu este chiar o incercare greu de realizat.

Innobilarea interiorului unei locuinte prin prezenta unui semineu este o investitie nu tocmai la indemana oricui. Insa rabatul de la calitatea constructiei in ansamblul ei poate lesne transforma un vis frumos intr-un cosmar.