Spatii interioare mari
In perioada in care cei mai multi dintre noi nu aveam alte posibilitati, apartamentele clasice de bloc, cu spatii mici ce aveau un aer sufocant chiar si daca erau goale, visam la case spatioase, luminoase, bine pozitionate, in care sa ne simtim bine si in largul nostru.Daca atunci multi visam la asa ceva, astazi nu sunt deloc putini cei care isi permit interioare mari si aerisite. Din pacate, o parte insemnata dintre ei nu s-au obisnuit cu vastitatea spatiilor obtinute prin constructii uneori grandioase, afisand de multe ori un aer nauc inconjurati fiind de un decor neinspirat. In acest context ne-am gandit sa oferim cateva sugestii de decorare.
Culoare si lumina
Ca de altfel in orice alt mediu decorativ, culorile joaca un rol deosebit de important. Ele pot contribui decisiv la crearea unei atmosfere vesele si distinse, tot atat de bine acestea putand inspira stari de iritabilitate sau anxietate. Deloc intamplator, culorile sunt uneltele perfecte pentru crearea unor accente de spatietate sau, din contra, pot ingusta foarte mult o imagine cu margini cat mai indepartate. Efectele descrise mai sus se obtin prin urmarea intocmai a unor sabloane impuse de experienta decorarii altor interioare sau prin combinatiile cromatice inedite inchipuite de designer. Culorile congruente pot lasa o impresie la fel de puternica precum cele complementare. Un rol la fel de important il joaca lumina. De cele mai multe ori, in constructiile noi, fluxul de lumina care patrunde in interioare este destul de generos pentru a permite constructia unor jocuri de culori luminoase care sa aduca relaxare si caldura intr-o incapere cu dimensiuni generoase. Si intr-un astfel de spatiu peretii in culori diferite aduc la suprafata note acute dar deosebit de placute. Accesorii precum perdelele, draperiile sau chiar jaluzelele vor avea si ele un cuvant de spus un coloristica decorativa a unui spatiu interior mare.
Mobilier …
Libertatea de miscare pe care o sugereaza o incapere de mari dimensiuni este asociata in mod gresit cu permisiunea de a umple spatiul disponbil cu multe piese de mobilier. Intr-adevar o camera mare golasa poate induce o stare psihica nu tocmai buna. Nici o incapere incarcata cu prea mult mobilier, daca este format din piese apartinand unor stiluri diferite cu atat mai mult, nu are darul de a genera sentimente asociate cu o stare placuta, deschisa, creativa. Ca de altfel in aproape toate aspectele unei vieti echilibrate, ponderarea este cheia unor reusite remarcabile. In functie de destinatia finala a incaperii – living, dormitor, birou sau camera de relaxare – mobilierul va avea acele caracteristici specifice care il individualizeaza. Daca riscul de a aglomera prea mult dormitorul, de exemplu, prin adaugarea unei toalete sau a unui fotoliu este destul de redus, pastrarea unei linii generale data de stil este obligatorie.
… si accesorii
Pentru o tusa personala, accesoriile sunt definitorii. Formele si dimensiunile acestora, la spatii mari cele mai expresive sunt exprimarile dimensionale generoase, vor insufla acea atmosfera prin care personalitatea fiecaruia isi gaseste cea mai buna exprimare. Si aici culorile si jocurile cromatice ce se pot crea sunt egalate in importanta de texturile accesoriilor. Daca parchetul, clantele, tamplaria sau manerele usilor isi vor pastra dimensiunile clasice, alegerea culorilor va ramane in sarcina gusturilor fiecaruia. Imaginatia, functia cognitiva dezvoltata de fiecare la un nivel propriu, poate veni cu solutii cuminti sau poate aduce lucruri indraznete. Textura materialelor din care sunt create accesoriile constituie si ea un factor de care trebuie sa se tina cont in amenajarea si decorarea interioarelor spatioase. Pielea este cea care aduce o nota de distinctie rece, elitista interioarelor si nu numai in timp ce materiale textile precum catifeaua aduc o nota de caldura spatiilor interioare in care este prezenta.
Amenajarea unor spatii interioare cu dimensiuni care insumeaza un numar generos de metri patrati nu este tocmai o treaba usoara. Chiar daca la acest proces de constructie va lucra un dsesignert profesionist, rezultatul final ar trebui sa reflecte ideea unui spatiu intim, in care sa se simta prezenta celui care il detine fara a fi insa ceva apasator.
Leave a Reply