Exuberanta, colorit viu, mobile din curente diferite – un secretaire in stil baroc langa un fotoliu cubist, cuverturi de pat cu motive mexicane, perdele cu influente traditionale, lampioane chinezesti pentru iluminat, tablouri asezate la nivelul podelei, rafturile bibliotecii moderne intesate cu carti, sub masuta de cafea un vraf de viniluri in timp ce intr-un colt, pe un bufet marocan se lafaie un pick-up din anii `80 functional; pe pereti combinatii de efect realizate din tapete si vopseluri. Un amalgan cromatic si textural care socheza dar care confera o stare de bine. Nimic nu este mai la moda in zilele noastre ca un design interior realizat in stilul anilor `90, stilul flower-power modern, stilul Boho Chic.

Peretii

Bine inteles ca la baza acestia stau cele mai moderne tehnici de finisaj si se folosesc vopseluri lavabile. Diferenta cu o incapere decorata intr-un stil clasic sau conservator si o incapere cu un stil de decor dedicat efervescentei creatoare specifice boemilor este de tusa finala (!). Plini de culoare si de vitalitate, peretii unui living, birou sau dormitor pot fi acoperiti, in parte, cu un tapet cu motive florale in timp ce restul se poate scalda intr-o mare verde su insertii vizibile de galben. Usa cu tot cu toc, si ea, poate sa imbrace un luciu de vechi, o patina a timpului din care a muscat de ici-de-colo o fibra mai rebela. Tamplaria care sustine geamul trebuie sa fie si ea vopsita intr-un maro intens.

Perdele, draperii, covoare si alte accesorii

Impresia, dar doar impresia, de dezordine poate fi accentuata de o perdea cu un aer gypsy In timp ce draperia cu influente folk protejeaza de razele puternice ale soarelui si, in acelasi timp, filtreaza lumina. Covorul, pentru ca, nu-i asa, nu poate lipsi dintr-o camera decorata in stil Boho Chic, poate sa imbratiseze stilul traditional romanesc cu ale sale culori puternice si o linie a modelelor uneori intrerupta alteori foarte precisa. Baldachinul, daca ne referim la dormitor, poate avea ca protectie un voal subtire care sa contrasteze, din punct de vedere cromatic si textural, cu toate celelalte elemente de decor din material textil. Boho Chic este o solutie de design interior in care pernele sunt foarte apreciate. Mari sau mici, moi sau tari, cu forme cat mai variate si in cat mai multe texturi, pot imprumuta cate putin din caracteristicile fiecarui stil prezent in incapere. Suporturile pentru lumanari sau betisoare parfumate trebuie sa fie si ele prezente si intr-o combinatie de stiluri care sa intregeasca aerul chic al incaperii.

45285_3_1362824865

Mobila

Pentru a intregi stilul Boho Chic este nevoie si de mobila cat mai variata ca stil de constructie si ca epoca de provenienta. Cum am spus, un pat cu baldachin completat cu o lada in capat pentru asternuturi in foarte expresivul stil al inceputului de secol al XX-lea este cum nu se poate mai nimerit. Living-ul poate gazdui o canapea si doua fotolii cu semnatura unui Benhard precum si un ansamblu masa-scaun din epoca art deco. Biroul poate avea ca piesa centrala, in loc de biroul modern rabatabil sau din lemn, metal si sticla, un secretaire completat de un scaun in stiul art nouveau. Cu siguranta ca si-ar gasi loc in orice incapere decorata in stilul Boho Chic o masuta turceasca cu dantelaria de incrustatii bine si frumos cizelate, putand fi folosita intr-un mod clasic sau inspirat de un moment de reverie.

Stilul Boho Chic

Nu-i asa ca pare o nebunie? Insa in Boho Chic nebunia este atent dramuita. In schimb imaginatia si gustul pentru frumos fac din acest univers eclectic ceva unic care va surprinde aproape orice persoana. La aparitia sa, a doua decada a anilor `90, a fost emblema spiritelor libere, aflate intr-o continua cautare a frumosului prin arta decorativa in toate intelesurile ei. Fiecare piesa a acestui adevarat puzlle are frumusetea ei intrinseca. Daca este privita in contextul dat de proximitate veti ajunge la concluzia ca nu se potriveste. Insa, daca vedeti gestaltul si nu individualul atunci viziunea asupra ansamblului se schimba radical.