Ca dispozitiv arhitectural, primele date despre usile glisante se cunosc inca din vremuri indepartate. Arheologii au descoperit dovezi ale existentei acestora in ruinele de la Pompei, datand de dinainte de primul secol. Aceste tipuri de usi raman populare si astazi datorita functionalitatii de care dau dovada, economia spatiului pe care o ofera si nu in ultimul rand aspectul stilat.

Usi culisante

Sistemul de usi glisante a fost inventat din dorinta de a satisface nevoile specifice ale proprietarilor de locuinte. Se gasesc intr-o mare varietate de nunate si sunt compuse din rame placate cu lemn sau sticla. Rolul acestora este acela de a mentine apa si umezeala la distanta de spatiul respectiv.

Caracteristici ale usilor glisante

functie: usile glisante au fost proiectate sa functioneze in spatii inchise care nu sunt adecvate pentru usi batante deoarece necesita mult spatiu in jurul lor pentru a fi deschise. In locul balamalelor, usile glisante functioneaza pe baza de sine si role. Adesea sunt folosite ca partitii intre camere, ca usi de dulap, dar si ca usa ce desparte casa de curtea din spate. La fel de utile sunt si pentru mobilier.

tipuri: orice usa care aluneca pe role ce au rulumenti poate fi considerata o usa glisanta. Cu toate acestea, usile glisante se impart in doua mari categorii: usi glisante peste perete deplasarea acestora realizandu-se pe principiul alunecarii usilor pe perete, se pot instala sine atat sus cat si jos pentru o mai buna rezistenta in timp si usi glisante cu deplasarea suprafetelor intr-o nisa din perete, in momentul deschiderii acestea se ascund in perete, un astfel de sistem fiind mult mai durabil decat primul.

consideratii: inainte de a instala o usa glisanta trebuie analizat cu atentie scopul pe care il va avea aceasta. Cele mai importante caracteristici de care trebuie sa se tina cont in momentul instalarii sunt estetica usii si durabilitatea materialelor (este construita din sticla sau lemn). Daca usa va fi montata pe un perete exterior ar trebui sa se ia in considerare, de asemenea, eficienta energetica, precum si capacitatea de a oferi protectie elementelor care o compun.

intretinere: nu exista ceva mai putin enervant decat o usa glisanta care nu aluneca. Vinovatul principal pentru aceasta problema este reprezentat de rolele murdare. Cand diferite materii, gunoaie sau pur si simplu praf se depun pe nisa pe care trec rolele, acesta nu vor mai aluneca cu usurinta. Pentru a preveni o astfel de neplacere este indicat ca macar o data pe sapatamana sa aspirati sinele si, desigur, zona din jur.

Beneficiile usilor glisante

– usile flexibile pot fi complet sau partial deschise pentru a va bucura de soare si pentru a permite aerului sa circule in casa, improspatand atmosfera, acest caz fiind valabil pentru usile glisante montate pe un zid care are legatura cu exteriorul;

– sistemul in care sunt concepute acestea este usor de folosit deoarece permite o utilizare rapida atat la inchidere cat si la deschidere;

– aveti posibilitatea sa optati pentru mai multe tipuri de usi glisante in functie de spatiul unde acestea vor fi montate. Fie ca sunt dintr-un lemn cu esenta nobila sau sticla ce va permite contactul vizual cu alte spatii, acestea se vor incadra foarte bine in spatiul alocat;

– nu trebuie omisa nici partea financiara, suprinzator usile glisante nu sunt mai scumpe decat celalalt tip, si pe langa aspectul pecuniar la fel de important este si faptul ca prin montarea acestora veti economisi spatiu important, ce poate fi folosit in alte scopuri mai ales daca caminul in care locuiti nu este foarte mare