Pentru a avea un camin cat mai confortabil nu este necesar doar sa ne gandim cum anume vom amenaja interiorul, ce fel de culori vor avea camerele, cum va fi noua mobila sau ce tip de parchet vom pune pe jos. La fel de important este si exteriorul. Chiar daca aveti in casa o centrala care consuma putin si calorifere de ultima generatie, daca peretii exteriori nu sunt izolati, atunci pierderile de caldura vor fi semnificative si in acest fel veti avea probleme din mai multe puncte de vedere: consumul de cladura va fi mai mare, si prin urmare veti plati mai multi bani, caldura din casa nu va fi constanta, fapt foarte deranjant in lunile reci de iarna.

Vata minerala bazaltica reprezinta o solutie de viitor pentru orice locuinta. Aceasta este utilizata pentru a izola peretii exteriori ai cladirilor sau acoperisurile. Este formata din roca topita, este un produs fabricat din piatra incalzita la aproape 1000 de grade C. Fibrele care se gasesc in componenta acesteia sunt formate din modelarea materialului topit in contact cu aerul. Acest tip de vata de sticla este utilizata pentru izolare, filtrare, izolare fonica si germinarea rasadurilor.

Izolatie

Vata minerala bazaltica este rezistenta la incendiu si rezistenta la apa. Din cauza rezistentei la foc este recomandata pentru etansarea spatiilor din jurul surselor cu temperaturi ridicate sau chiar foc direct. Vata minerala ajuta, de asemenea, sa nu se mai formeze condens, este rezistenta la dezvoltarea bacteriilor si a mucegaiului.

Izolare fonica

O metoda foarte simpla pentru a estompa zgomotele care va deranjeaza odihna, este reprezentata de izolarea peretilor prin interior cu un strat subtire de vata minerala bazaltica. A fost demonstrat faptul ca vata minerala absoarbe mult mai bine zgomotul decat izolatia din fibra de sticla.

Filtrare

Fibrele in sine care compun vata minerala nu sunt solubile. Aceasta proprietate face vata minerala o alegere ideala pentru a filtra lichide sau gaze. Rezistenta la apa si foc face din acest produs un bun filtru in cazul temepraturilor ridicate si in conditii corozive. Fibrele de vata minerala sunt utilizate si ca filtre industriale, dar pot fi, de asemenea, gasite si in produsele de consum, cum ar fi filtrele de acvariu.

Avantaje

Dupa cum s-a vazut si indescrierea de mai sus, vata minerala bazaltica ofera o serie de beneficii, inclusiv rezistenta la foc avand si capacitatea de absortie a sunteului. Pe langa posibilitatea de a tine mucegaiul la distanta, nu lasa apa sa patrunda, continutul acestui produs este unul dens , astfel si fluxul de aer fiind redus.

Izolatia casei

Dezavantaje

Este posibil sa intampinati mici probleme in timpul montarii acesteia. Datorita componentelor, in contact direct cu pielea pot aparea iritatii locale si senzatie de mancarime. De asemenea, in timp ce o manipulati, o cantitate considerabila de praf poate iesi din ea, de aceea aveti nevoie de echipament special in timp ce lucrati cu vata minerala.

Vata minerala si mediul

Casele izolate cu vata minerala bazaltica reduc costurile de energie, sume importante de bani fiind economisite. O locuinta “captusita” cu acest material inregistreaza reduceri la facturile de energie de cel putin 40%. Aceasta economie a energiei nu este benefica doar din punct de vedere pecuniar, ci si pentru mediu, deoarece dependenta de energie scade. In momentul in care vata minerala bazaltica este corect instalata in timp economisiti de 128 de ori mai multa energie decat este necesar pentru producerea si transportul materialelor necesare pentru a produce caldura.