Gradina de iarna
Gradina de iarna (winter garden) ofera unele dintre cele mai spectaculoase interioare. Daca acum cateva sute poate doar zeci de ani erau accesibile doar claselor nobiliare, astazi o astfel de constructie este la indemana multora dintre noi. Dedicata in exclusivitate florilor sau destinatia finala a spatiului fiind de locuit, mai bine spus de petrecere a timpului intr-un mod placut si relaxant, conceptul de gradina de iarna este des intalnit si in portofoliul multor hoteluri si restaurante. Panorama pe care o ofera unul sau mai multi pereti si o parte sau intreg plafonul superior din sticla este una cu adevarat deosebita, mai ales daca afara ninge cu fulgi mari sau soarele straluceste voios. Ca spatiu prevazut in constructie inca din faza de proiect sau adaugat ulterior, o astfel de zona merita toata atentia.
Localizare si constructie
Fiind un spatiu destinat relaxarii, gradina de iarna trebuie sa fie inconjurata de liniste. Asezarea ei cat mai departe de sursele diurne de zgomot este un prim si important pas. In functie de posibilitati, o panorama monumentala, o padure, o apa curgatoare sau un lac, ar intregi imaginea paradisiaca. Daca natura nu a pictat o astfel de priveliste, incercati sa creati dumneavoastra ceva care sa va placa si care sa se incadreze in peisajul general fara a aduce modificari vizibile si peste ani. Asezarea in sine a constructiei este foarte importanta pentru ca va doriti sa beneficiati la maxim de tot ce va poate oferi gradina de iarna. Lumina naturala si caldura solara in timpul iernii, evitarea unei incalziri accentuate in sezonul cald sunt conditiile ideale pe care ar trebui sa le indeplineasca aceasta anexa a camerei de zi. Situarea acesteia pe axa sud-vest ar fi ideala. Aproape la fel de buna este si orientarea sud – est. Desi toate cerintele unui spatiu de vis sunt greu de indeplinit, cu siguranta ca merita cheltuirea oricarei cantitati de efort.
In ceea ce priveste materialele care pot fi folosite pentru constructia gradinii de iarna, optiunile sunt foarte diversificate. Insa sticla ramane principalul ingredient al mixului de PVC, metal sau lemn. Un geam termorezistent, eventual cu un sistem de incalzire propriu, posibilitate din ce in ce mai des folosita, ar putea fi o alegere pe care nu o veti regreta niciodata. In cazul in care va opriti atentia asupra lemnului, ca suport pentru peretii de sticla, nu se putea o alegere mai buna. Material ecologic, care confera ansamblului o caldura aparte, lemnul poate juca un rol de forta in integ designul incaperii si nu numai. Durabil, estetic si versatil sunt doar trei dintre calitatile acestui material vechi de constructie. In prezent, datorita tratamentelor care ii sunt aplicate in fabricile de profil, ii sporesc mult calitatea intrinseca. Ramele din PVC sau din aluminiu au si ele eleganta lor dar si o menire practica intens exploatata in arhitectura moderna. Usor de intretinut si cu o rezistenta in timp deosebita, aceste materiale completeaza in mod frumos o cladire noua cu o arhitenctura in conformitate cu ultimile tendinte.
Mobilier
Mobilierul ales va fi in functie de destinatia finala a gradinii de iarna. Ea poate fi situata la intrarea in casa, fapt care reclama un aranjament deosebit pentru a impresiona musafirii inca de la prima vizita. Un aranjament floral in trepte sau o fantana arteziana de mici dimensiuni cu siguranta ca vor fi de efect.
O camera dedicata diningului va avea un mobilier clasic, cu masa si scaune. Clipele de relaxare, mai ales cele de la ceasurile dupa amiezelor vor impune prezenta unor fotolii sau a unor sofale, dar si a unei masute de cafea. Nu ar surprinde pe nimeni daca gradina de iarna ar fi gazda unui jacuzzi, pentru un rasfat total. Intr-un astfel de caz, mobilierul va fi compus din piese usoare din esente lemnoase rezistente la umiditate accentuata, gen ratan.
Estetica unei case va fi perceputa ca fiind mult mai elevata daca are o gradina de iarna. In prezenta acestui tip de spatiu aspectele estetic si cel practic se vor impleti intr-un mod armonios si va rezulta poate cel mai frumos colt al casei.
Leave a Reply