Zugravire interioara si exterioara
Pentru o zugravire perfecta sunt necesare urmatoarele scule si accesorii: Perii; Burete; Galeata de zugrav; Surubelnita; Spaclu; Perie de sarma; Hartie de sflefuit; Panza de slefuit; Gratar de curatire; Pensula plata; Scara
Cand te apuci de zugravit prima data verifici aderenta materialului de baza. Cu un burete umed sau un servetel umeziti materialul de baza. Suprafata acoperita cu zugraveala pe baza de calcar, clei ,minerale sau huma va lasa urme de vopsea pe burete. Daca buretele ramane curat inseamna ca este vopsea de dispersie sau lac. Peste aceste vopsele se poate aplica direct o alta vopsea. Daca a fost zugravit cu clei atunci se va spala complet suprafata si se va aplica un strat de grund. Daca baza este din calcar atunci cu o perie de sarma se va curata suprafata devenind rugoasa si abia apoi se va aplica grundul si apoi vopseaua. De asemenea trebuie curatate toate suprafetele dezlipite, dar si cele care sunt nedesprinse , cu o perie sau cu o matura. Baza pentru zugravire trebuie sa fie uscata, tare si curata. Pentru fisuri si gauri se foloseste spaclul cu care se curata bine, apoi se umezeste fisura, iar mai apoi se astupa cu glet pe baza de ciment, ipsos sau gips cu uscare rapida. Dupa o jumatate de ora trebuie spacluit gletul deoarece se deformeaza in timpul uscarii si se formeaza neregularitati. In final se netezeste cu hartie fina de slefuit.
Pentru fisuri mari se folosete o banda pentru rosturi (o banda subtire din fibra de sticla) cu care se armeaza fisura. Se spacluiste fisura, se umezeste, se aplica banda impreuna cu un strat de glet, apoi se mai aplica usor un strat de glet care trebuie intins cu grija. Dupa uscare se slefuieste apoi se aplica grundul.
Zugravirea se incepe intotdeauna cu colturile si cu marginile unde nu se ajunge cu trafaletul. Se face cu o perie mica, inmuiata pe jumatate intr-o galeata mica cu putin var pentru a nu se scurge pe coada periei. Surplusul de var se scurge pe marginea galetii. Varul se intinde uniform, circa 3 cm pe fiecare perete adiacent. Pentru zugravire aveti nevoie de o scara.
Urmatorul pas este vopsirea tavanelor pentru a evita stropirea peretilor. Vopseaua se aplica intai orizontal si apoi vertical. Este necesar un trafalet cu capacitate mare de absorbtie, care se inmoaie in galeata, iar surplusul se elimina ruland trafaletul pe gratar. Daca nu aveti schela se utilizeaza o tija telescopica speciala pentru trafalet. Se lucreaza foarte repede (umed peste umed) pentru a evita formarea dungilor si la o lumina incidenta. Acele dungi se formeaza prin suprapunerea stratului nou aplicat peste marginea uscata a benzii alaturate. Tavanul se imparte in mai multe carouri care se vopsesc succesiv.
Este foarte important cand zugravesti sa termini un intreg perete, sau daca este posibil toata camera. Inainte de a vopsi colturile si muchiile la pereti protejati ramele ferestrelor si a usilor cu banda de acoperire. Protejati parchetul acoperindu-l cu o folie. Se incepe zugravirea de la ferestre spre centrul incaperii. Se aplica cu trafaletul uniform vospeaua de sus in jos. Tehnica netezerii stratului de vopsea reprezinta acoperirea cat mai uniforma a vopselei , atunci cand pe trafalet nu se mai observa destula vopsea. Este aplicata atat pe tavan cat si pe pereti. Pentru a nu se forma umbre se suprapune fiecare strat nou cu banda vopsita anterior. Vopseaua folosita poate sa fie acrilica, alchidica, silicata sau siliconica. Pentru o uscare mai rapida se aeriseste des timp de 5 minute.
Pentru o zugravire cu pistolul se acopera ramele ferestrelor si a geamurilor. Purtati o masca in timpul vopsirii pentru a evita inhalarea de solvent. Se recomanda recipient sub presiune pentru suprafete mari de vopsit.
Pentru o zugravire de exterior pasii de urmat sunt aceeiasi ca la zugravirea de interior. Se folosesc vopsele special rezistente la intemperii si ultraviolete. Suprafata se curata de alge si alte plante. Tencuiala veche se acopera cu grund de adancime.
Spor la zugravit
Leave a Reply